Aj!

Aj!
Aj som fan! Varför såg jag inte den komma?

måndag 8 december 2014

Feminister har lösningen, sluta upp med att göra egna val!

I en insändare i dagens Nyan uttrycker Styrelsen för Ålands feministparaply sitt fulla stöd för "målet om jämställda löner, en fråga som debatterats livligt den senaste tiden på grund av Tehys lönekamp". Och det är ju bra att veta, att feministparaplyet stödjer att de medlemmar i Tehy som är högst betalda i hela landet i sin yrkesgrupp nu strejkar för en ännu högre lön än sina kollegor runt om i landet...

I övrigt är insändaren samma gamla svada om strukturer och maktordningar. Ni vet de där strukturerna och maktordningarna som man inte kan se eller ta på men som finns där. I alla fall om man har förmågan att verkligen känna efter för då inser man ju att strukturerna finns och frågor på det?
Men styrelsen har också uppdagat ett annat problem och man anser sig också ha den kunskap som krävs för att lösa problemet.

"Problemen uppstår inte då en enskild familj väljer att kvinnan arbetar deltid för att få livspusslet att fungera, men när stora grupper i ett samhälle gör på samma sätt får kvinnor, både som grupp och som enskilda individer, sämre villkor än män på arbetsmarknaden."
 Så problemet är alltså att folk väljer att göra egna val. Och det är ganska många val man ska göra. Man ska välja en utbildning, ett yrke, livspartner, boendeform, familjebildning och hur man ska ta hand om familjen gällande föräldraledigheter. Gemensamma nämnaren oavsett val är dock att dessa är folks egna val.
Men som sagt, det blir ju ett problem när folk väljer själva. Och problemet tycks vara att utfallet blir olika och detta strider mot en ideologi där man anser att utfallet alltid skall vara lika och det oavsett input, alltså även om förutsättningarna som orsakar utfallet, är olika. Och ett jättebra exempel på det är ju lönerna. I ett jämställt samhälle så får den som jobbar mera bättre betalt än den som jobbar mindre. Den som jobbar mera tjänar också in mera i pension än den som jobbar mindre. Och det finns väl inget i rättviseväg att ifrågasätta om det, man får betalt för sin insats. Men med feministparaplyns "kunskap" inser man att det här är orättvist mot kvinnorna eftersom kvinnor som grupp arbetar mindre än män som grupp. Och av den anledningen anser man att kvinnor som grupp skall ha mera betalt och detta utan någon som helst motprestation? Nej, så enkelt är det inte, det låter sig helt enkelt inte göras. Lösningen är helt enkelt att folk måste sluta upp med att göra egna val. Och av den anledningen inbjuds man till feministparaplyets föreläsningar. För att man ska övertygas om att det här med att göra egna val som man kan leva med och till och med vara nöjd med är inget bra för att det orsakar olika utfall och strider mot ideologin. Vi måste inse att enda vägen till den så kallade jämställdheten är att vi gör rätt val, ur ett genusperspektiv. Och "rätt val" gör vi när vi låter andra bestämma över hur vi ska leva våra liv. Att helt enkelt göra val som är bäst för kollektivet och inte för den enskilda individen som valet direkt berör.
Och av den anledningen är det ju jättebra att vi har ett feministparaply, att det finns någon som kan peka med hela handen och säga till oss hur vi ska göra så vi inte begår misstaget att göra individuella val. Så det blir mer jämställt!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Klockren beskrivning av den feministiska socialismen.
I Sverige har vi nu följande alternativ att rösta på i riksdagen:

Kommunistisk socialism, V
Socialistisk socialism, S
Vansinnig miljösocialism, MP
En annan socialistisk socialism, SD
Feministisk Socialism, F!
Olika mildare former av feministisk socialism, M, Fp, C, eller övriga helt enkelt.....

Möjligen kan KD vara en liten joker när det gäller gamla klassiska liberala värderingar.

/Senior

Anonym sa...

Jag antar att du läst Rothsteins "Könsmaktsordningens grundbult"?

Där söker han visa att ett stort "problem" är att mannen i de flesta relationer är cirka tre år älder än kvinnan. Tre år motsvarar nästan en genomsnittlig utbildning, vilket ger vid handen att mannen då automatiskt kommit längre i karriären. Han tjänar mer pengar och 'behöver vara på jobbet' mer regelbundet. Då blir det lätt så att det blir kvinnan som är hemma med barnen.

Vilket går tillbaka till det du säger: vi måste stoppa många så kallade "fria val".

Alternativt kan man informera om hur verkligheten ser ut, och låta folk välja själva. En del skulle då välja annorlunda, men de flesta skulle fortsätta göra som idag.

Mellan Vassen Och Land sa...

Tack för din kommentar Anonym!
KD, vad hände egentligen med dem? Till och med en övertygad ateist som jag känner mig ganska bekväm med deras politik.
men folk i allmänhet tycks ju överge partier där förnuftet oftast får råda...

AV sa...

Nu har du missuppfattat något. Enligt deras förklaringsmodell är nämligen valen inte fria så länge de följer "normen". Då är det strukturer och förtryck. När man däremot bryter normer är det fria val. Häpp har man underkänt en massa människors egna val och höjt sina egna till bra val, dvs ny norm. Dessa normer ska man INTE bryta mot. Normen är ju idag att kvinnor faktiskt arbetar (hel/deltid). Kvinnor som bryter mot den normen och blir hemmafruar är normkritiska på fel sätt. Det är inte bara att vara normkritisk hur som helst, utan det har de såklart normer för.

Mellan Vassen Och Land sa...

Tack för din kommentar Kristian!
Nej, jag har inte läst Rothstein men det faktum att kvinnor ofta väljer äldre män är ju faktiskt en hållbar och vedertagen förklaringsmodell till löneskillnaderna.
Åtminstone vedertagen för den som föredrar fakta och källkritik före kvasivetenskap bör tiläggas...

Mellan Vassen Och Land sa...

Tack för din kommentar AV! Ja det blev ju heltokigt det här... Kanske mest för att jag är Breivikare och saknar förmåga att "känna efter" om de beslut jag fattar är mina egna eller någon annans. Äh, nu blev det fel igen, det är ju jag som är förtryckaren, självklart är det jag som fattar beslut åt andra