Aj!

Aj!
Aj som fan! Varför såg jag inte den komma?

söndag 29 mars 2015

Dödslista kommande inslag i lokaltidningarna?

Det lär ha varit livat i holken i det norra redaktionshuset i fredags. Kanske inte så att man tog tidig helg och började späda kaffet med destillerade vätskor men ett kullagerrassel tweet från Nyans redaktion hade följande att berätta:
Onekligen hög cliffhangerfaktor på det, en rättslig prövning hade tydligen gått Nyans väg och nu hade vi nya saker att förvänta oss. Inte undra på att tankarna började gå till Peter Harrysson när denne i "Så ska det låta" ofta kommenterade poängställningen med "olidligt spännande"!
Vad var det man hade vunnit? Eftersom Finland rankats som världsledande gällande pressfrihet av bland andra organisationen Freedom House så måste målet man vunnit ha en synnerligen stor betydelse för såväl pressfriheten som yttrandefriheten.

Nåväl, efter några timmar av otålig väntan publicerar Nyan notisen "Nya Åland fick rätt i HFD" och äntligen kunde vi läsa vad det var för dom av samhällsintresse som hade avgjorts till Nyans fördel.
"Beslutet ger Nya Åland rätt att publicera namn, bostadsort och ålder på de som nyligen avlidit"
Okej? Nya Ålands avsikt var alltså att en gång i veckan publicera namn, bostadsort och födelsedatum på personer som avlidit? Något som Länsstyrelsens folkbokföring nekat att medverka till eftersom man ansåg att det kränkte privatpersoners privatliv. Man nobbade helt enkelt att lämna ut dessa personuppgifter till tredje statsmakten, alltså media, och saken prövades i förvaltningsdomstolen vilken gav ämbetsverket rätt i sin bedömning, det här kränker privatlivet. Men HFD var tydligen av en annan åsikt och har nu gett tredje statsmakten, vars primära uppgift är att granska första och andra statsmakten, rätt att publicera medborgares personuppgifter vid deras frånfälle.

Rent pressetiskt och moraliskt är det rent skit och dessutom respektlöst av Nya Åland att göra så här.
När en person avlider så skall det vara helt upp till de anhöriga att avgöra om, när och hur man kungör att någon har gått bort. Det ska betraktas som en del av sorgearbetet och inget som tredje statsmakten skall blanda sig i och man kan ju också fråga sig vilken samhällsnytta en dödslista fyller? Att församlingarna kungör vilka medlemmar som avlidit är egentligen inget argument att göra det samma eftersom kyrkan visar omdömet och respekten att göra detta med de anhörigas medgivande, något som Nyan tydligen högaktningsfullt struntar i eftersom det inte kommer att behövas. Man har nu ett domstolsbeslut på att man har rätt att göra som man vill, frågor på det?

Om det gäller rättsprincipen så torde domen ha ett föga värde eftersom Finland har en pressfrihet som bara kan ses som föredömlig. Och varför är det så viktigt att genom att agera rättsligt markera att man som representant för tredje statsmakten inte kan eller ska hindras när följderna blir inskränkningar i enskilda medborgares privatliv? Symbolvärdet i HFD-domen riktar sig ju inte mot makten utan mot de enskilda medborgarna. Och av den anledningen är domen viktig för Nya Åland.

Det är ju uppenbart att media hellre granskar medborgarna än makten, det har vi sett återkommande exempel på när Nyans ledarskribent utan att tveka hänger ut enskilda medborgare på ledarplats. Enskilda medborgare som saknar makt men har åsikter som inte passar sig, varken i åsiktskorridoren eller i det politiskt korrekta och tillrättalagda mediaklimatet. Domen är en närmast att betrakta som en varning till medborgarna:
Vi kan skriva vad vi vill om dig, när vi vill. Till och med när du är död!

Backa bort från det här nu Nya Åland! Ni vann i Högsta förvaltningsdomstolen och visat oss den viktiga principen att myndigheter inte ska undanhålla medborgarna information. Men stanna där och njut av segern. Ni har redan visat medborgarna att ni är tredje statsmakten och att vi ska passa oss, ni behöver sannerligen inte också bevisa att absolut ingenting är heligt längre genom att publicera enskilda medborgares frånfälle. Att inget är heligt har vi redan haft på känn sedan länge.
Släng dödslistan där den hör hemma, i papperskorgen!

Sugen på lite feministisk kärlek? Läs Toklandet: Dags för feministiska tweetar igen!


Inga kommentarer: